Single malt betyr at whiskyen er laget på maltet bygg og kommer fra ett destilleri. Grovt sett kan man dele inn maltwhisky i de røykpregede og de ikke-røykpregede variantene, hvor de sistnevnte regnes som mer «feminine»
Det er nok et faktum at det er flere mannlige whisky-elskere enn kvinnelige, men at kvinner foretrekker de «feminine» whiskyene er nok en myte menn liker å tro på.
Malting av byggkornet er en viktig del av maltwhisky-produksjonen. Bygget bløtlegges og begynner å spire, deretter avbrytes spiringen ved at kornet tørkes. Med blant annet torv som brensel i tørkeprosessen blir kornet regelrett røyket og trekker til seg røyksmaken, om man ønsker det. Maltet korn kvernes så til en masse som tilsettes vann og blir til sukkerholdig vørter. Vørteren tilsettes gjær, og etter en kort gjæringsprosess har vi en kraftig øl som er klar til destillering.
Destillering av maltwhisky foregår i store «pot stills», som er karakteristiske runde kjeler av kobber med en lang svanehals. Vannkvalitet, bruk av torv, formen på «pot stils», lengden på svanehalsen og destilleriets beliggenhet er blant flere ting som spiller inn i denne prosessen. Andre ting som har innvirkning er om spriten blir kaldfiltrert, selve gjæringen og om whiskyen kommer fra ett enkelt fat («single cask») eller ikke er utblandet («cask strength»).
Modning av spriten er en annen viktig del som avgjør det endelige resultatet. I følge skotsk lov må spriten lagres på eikefat i minimum tre år før den kan kalles whisky, men maltwhisky modnes gjerne langt flere år. Modning i brukte amerikanske bourbonfat, sherryfat eller portvinsfat, setter forskjellige smaks og fargepreg på whiskyen.
Maltwhisky deles ofte inn i regioner, hvor hver region har sine kjennetegn. De virkelig røykpregede whiskyene fra øyene er kanskje barskere enn de mer runde og fruktige fra høylandet. Men fantastisk whisky finner du i begge leire.
Whiskyens far, John Cor
Broder John Cor står for det første skriftlige bevis for skotsk whiskyproduksjon! Han kjøpte i 1494 åtte tønner med byggkorn, med det som formål å lage aqua vitae.
Fordelen med klosterordenene er at de finnes over hele verden, og de har et sinnrikt utvekslingsprogram, dvs at munkene utplasseres ved ulike klostre iløpet av karrièren. På denne måten spredte destilleringskunsten seg fra Midtøsten nordover i Europa, til glede for munkene og etterhvert også for lokalbefolkningen. Rent konkret mistenkes irenes nasjonalhelgen St.Patrick for å ha innført destilleringskunsten til Irland, og selv om dette er et sårt tema vi ikke skal snakke høyt om, så er det dessverre et faktum at irene laget whiskey lenge før skottene begynte, sannsynligvis allerede på 800-tallet...
Whisky beskytter mot kreft
Et glass eksklusiv maltwhisky er godt både for ganen og humøret, men de edle dråpene inneholder også store mengder antioksidanter som kan beskytte mot kreft. Drikkevarer som single malt whisky inneholder et stoff som kalles fenolsyre, som regnes som en svært kraftig antioksidant.
Whisky regionene.
Highlands (Høylandene)
Dette er fastlands-Skottland, den delen som ligger nord for Glasgow-Dundee, området de fleste tenker på når man snakker om whisky.
Speyside
Speyside er selve indrefileten, kremområdet i whiskyverdenen. Området ligger mellom Inverness og Aberdeen, rundt byen Elgin og litt sørover. Det er her de mest elegante maltwhiskyene befinner seg..
Lowlands (Lavlandene)
Dette er området som ligger sør for linjen Glasgow-Dundee. Generelt kan vi si at her finner vi snille, behagelige, ufarlige whiskyer som ikke gjør noen noe fortred.
Islay
En liten øy på vestkysten av Skottland, i øygruppen Hebridene. Øya har syv operative destillerier, og er berømt/beryktet for ekstremt røyk-og torvpregede maltwhiskyer av sorten drøvelrøskere.
Islands
Her regnes Orknøyene, Skye, Jura, Mull, Arran og Campbeltown. I og med at destilleriene ligger på øyer, utsatt for vær, vind og sjøsprøyt har de ofte kraftige med et preg av salt.
No comments:
Post a Comment