Det er, ifølge de som husker godt, over 4000 år siden man(n) laget brennevin for første gang.
Det er usikkert om det først ble laget av kineserne for parfyme eller araberne for å drikke.
Jeg tror araberne var de som best forstod poenget med brennevin, destillasjonsapparatet er i alle fall av arabisk opprinnelse og er også kjent under navnet alambic. Druebrennevin ble kalt "eau de vie" og betyr livets vann. Det ble brukt som livgivende eliksir på 1300-tallet.
De fleste brennevins produkter har en alkoholstyrke på rundt 40 % fordi smaken kommer best frem ved denne styrken. I følge norsk lov er all drikke med en styrke over 22 % definert som brennevin. Den øvre grensen for alkoholprodukter som er lov å selge i Norge er 60 %. Du har heller ikke lov til å ta med deg sterkere saker fra utlandet.
Det var kristne munker som lærte skottene å destillere whisky på 1400-tallet. Navnet whisky kommer fra "livets vann" - aqua vita, "Uisge betha" på gælisk. Uisge ble uttalt som whisky på engelsk. Siden har amerikanere og irer føyet til en e til whiskey. Maltwhisky lages av bygg. Grainwhisky lages av utkok av mais (3/4) og grønnmalt (1/4). Blended whisky er en blanding av disse to. Skotsk whisky må være lagret i minst 3 år. Deluxe whisky er modnet i minst 7 år. Irsk whiskey må modnes i minst 5 år..
Til slutt ønsker jeg å be leseren om å sette seg inn i dette scenarioet.
Snøen ligger tungt på trærne. Solen er på hell. En vakker vinterdag er påvei til å bli kveld og snart er det natt. I det fjerne høres lyden av en brøytebil, lukten av peis og julemat fyller rommet du sitter i.
Du holder et glass som har en lukket og fruktig duft, med undertoner av fat og røyk.
Du tar en slurk, og vesken smaker av krydder, frukt samt en lang ettersmak av pipetobakk. Det du har i glasset er en eksklusiv maltwhisky, som både er godt for helsen og humøret. En drink som vil holde deg varm og med selskap gjennom den lange mørke vinternatten. Hva mer kan man ønske seg…
E-mail: Mikal_ellwood@hotmail.com
No comments:
Post a Comment