Monday, September 18, 2006

Hvordan drepe en whisky & Hvordan drikke en whisky

Vi har alle gjort det.

Unge uerfarende gutter med kjønnshår i ansiktet, som blander cola i whiskyen.
For faen, the Beatles drakk jo whisky & cola og gjorde det til en mote 60-70tallet.
Men å ha cola i en whisky, det er å drepe en whisky.
Uansett om det er en singel, blendet, skotsk, irsk eller noen annet lands whisky.

Det er kun amerikansk whisky du kan blande med cola. Dette fordi amerikansk whisky er noe dritt uansett.

Whisky on the rocks, baby.

Du ser for deg en helt som på en barsk og maskulin måte bestiller seg en whisky med isbiter. Men fakta faen er at isbiter ødelegger en del av smaken. Iallfall det som gjelder duft og aroma.
Skotsk maltwhisky skal ha temperatur som en rødvin, rundt 18-20 grader. Ved denne temperaturen vil aromaen og smaken best komme til sin rett. Har man noen dråper vann oppi et glass maltwhisky, kan man oppleve at aromaen frigjøres, mao så kjenner man duften bedre og man får flere nyanser ut av den.

Skal du ha noe oppi whiskyen din, ha mer whisky. Eller vann, til nøds isbiter. Men aldri brus, sitronskiver eller vann med kullsyre.

Når man virkelig skal nyte en whisky.

På samme måte som cognacen, er en maltwhisky kompleks med et stort register av duftopplevelser. Det sies at om man skal drikke en maltwhisky korrekt, så skal den drikkes som en cognac.
Det idéelle glasset å drikke maltwhisky av, er et såkalte tulipanformet glass.
Dette fordi aromaen skal kunne stige oppover glasset og konsentreres mot toppen.

Men min mening er, Til skogen med den korrekte måte å drikke whisky på.
Jeg skal ikke sitte og opererer med flere hundre smaks og luktbeskrivelser.
Jeg er ingen proff som kan dra ut 30 ulike nyanser av en enkelt maltwhisky.
En proff som kan kjenne smaken av trevirke, bål, torv, petroleum, furunål og medisinskap i whiskyen han holder i hånden.

( Spør du meg, er det noe tvilsomt over en person som vet hvordan petroleum, furunål og medisinskap smaker;)

Jeg, jeg drikker whisky, og whisky drikkes av et tradisjonelt rundt whiskyglass med tykk bunn.
Da koser jeg meg, og det er derfor jeg har kjøpt meg en Single Malt whisky.
For å kose meg. Så det så.

No comments: